Blog

A csodálatos lila virág előnyös hatásait egyre inkább felismerik és alkalmazzák. A levendula rég nem látott keresletnek örvend napjainkban, így szerencsére lassan már nem csak a molylepkék elriasztására használjuk, vagyis kiszabadul a nagymama illatos szekrényéből, hogy elfoglalja méltó helyét a házi patika aromaterápiás alapszereként.

A süteményt fogyasztani nem bűn. Különösen, ha a cukrot és az egyéb allergén összetevőket is kihagyjuk belőle. Ha pedig kimondottan élettanilag hasznos anyagokat tartalmaz a megfelelő mennyiségben, akkor kimondottan ajánlott. Sőt, ha még finom is, akkor félő, hogy mire odaérünk, már csak néhány szétszórt morzsa marad a süteményes tálon.

“Szeretném a lehető legjobbat adni, ezért nem gondolkodtam sohasem a gyors eredményben...”

Hat hektárnyi levendulaföld, maga a megtestesült mennyország! Hobbi volt, majd életút lett, így működik jelenleg a Dörgicsei Levendula Major. De kik állnak mögötte? Mi a célkitűzés? Hogyan lehet egy gyógynövénynek közösségkovácsoló ereje? Ezekre kaptunk választ Ildikótól, aki immáron tíz éve foglalkozik biogazdálkodással.

Nagyon fontosnak tartom az organikus biogazdálkodást. A talajéletet semmivel nem szabad megzavarni, sem gyomirtóval, vagy rovarirtóval, mert akkor eltûnnek azok a fl óra- és fauna elemek, melyek az ültetvény egységes energetikájához, egészségéhez elengedhetetlenek.

A párologtatás hangulati elemein túl igen fontos a felhasznált illóolajok bizonyítottan erős viricid, baktericid és fungicid hatása. Illóolajonként ezek erőssége változó, ezért leghatékonyabbak az illóolaj keverékek (szinergiák). Különösen fontos ez télvíz idején, amikor beszorulunk a szobákba, munkahelyi terekbe, iskolákba, óvodákba.